Önkormányzati Óvoda

Óvoda - Solymár - Tagóvodák:

KékOVI

Az óvoda saját honlapja: www.ovoda-solymar.hu


„Csináljon bármit, ami nyitogatja szemét és eszét, szaporítja tapasztalatait.
Ő azt hiszi játszik.
De mi tudjuk, mire megy ki a játék.
Arra, hogy e világban otthonosan mozgó, eleven eszű,
tevékeny ember váljék belőle.”


(Varga Domonkos)

Ilyenek vagyunk mi.
Óvodánkban négy „tiszta” csoport működik. Ez azt jelenti, hogy egy-egy csoportba azonos életkorú gyermekek járnak. Így egy mini, kis, középső, és nagycsoport működik az oviban.

Nevelőmunkánkat nyolc óvodapedagógus és négy dajka segíti.

Tágas, barátságos csoportszobáink, jól felszerelt tornatermünk és folyamatosan szépülő udvarunk optimális feltételeket biztosít a hozzánk járó gyermekek harmonikus fejlődéséhez.Első napok az oviban

Az óvoda megkezdése az első helyzet a család életében, mikor gyermeküket hosszabb időre, más gondjaira bízzák. Éppen ezért nálunk az új gyerekek befogadása szülővel történik. Így az első napokban hosszabb- rövidebb ideig a szülő is bent lehet csemetéjével a csoportban.

Ezzel könnyítjük meg a kicsik számára a szülőtől való elszakadást.

Mozgás

Az egészséges életmódra nevelést nem lehet elég korán kezdeni. Hisszük, hogy gyermekeink mozgásigényének kielégítése, mozgáskultúrájának fejlesztése elengedhetetlen a harmonikus fejlodéshez. Ezért kihasználunk minden lehetőséget a szabad mozgásra a tornateremben és az udvarunkon. Ha az időjárás engedi egyre több időt töltünk az udvaron, ahol folyamatosan bővítjük mozgásfejlesztő játéktárunkat. A rossz idő beálltával minden nap játszunk a tornateremben.

Német nemzetiségi nevelés

Óvodánkban évek óta foglalkozunk német nemzetiségi neveléssel, melynek célja a gyermekek megismertetése a német nyelvvel és kultúrával. Ezt a munkát két csoportban speciálisan képzett óvodapedagógusok végzik.

Célunk a nyelv megszerettetése és alapvető kifejezések elsajátítása, a késobbi idegen nyelvtanulás megalapozása. A gyerekek könnyen elsajátítják a német mondókákat, dalokat, szívesen játszanak német körjátékokat. Ebben a korban könnyedén tanulnak a gyerekek nyelveket és ezt az adottságot ki is használjuk.

Programjaink- Mert nálunk mindig történik valami!


Szeptember: az ismerkedés és anyás befogadás jegyében telik,

Október: szeretnénk a szülőket mind többször bevonni az óvoda életébe, ezért közösen részt veszünk a község szüreti felvonulásán,

November: hagyományos Márton napi lampionos felvonulás az óvoda környékén

Január: szánkózás, hóemberépítés az udvaron,

December: az Advent jegyében telik, Mikulás,

Február: farsang- maszkabál,

Március: színház látogatások, séták az óvoda környékén, Húsvét,

Április: Föld napja ., Egy gyerek- egy palánta akciónk keretében kivirágzik az ovink,

Május: egész napos buszos kirándulás, Anyák napja, közös évzáró buli,

Az óvoda támogatója:


PITYPANG ALAPÍTVÁNY

Amely szülői kezdeményezésre alakult
Számlaszámunk: 14700002-00501087-21019015
Adószámunk: 18702226-1-13
Napsugár Óvoda

Az óvoda saját honlapja: www.ovoda-solymar.hu/napsugar

„A kis dolgok a legértékesebbek - egy halk szó, egy pillantás, egy mosoly.”


/Margaret Lindsey/
Mindennapi gyakorlatunkból


Első napok az óvodában – beszoktatás

Az óvodába lépő gyermek számára az elszakadás nehézséget jelent, melyet fokozatossággal enyhítünk. Az óvodában jelen lévő szülő személye az átmenetet segíti, a gyermek igényének függvényében.

„Tiszta” csoport- „vegyes” csoport:

Az óvodánkban öt csoport működik. A szülők igényei és a gyermekek szükségleteihez igazodva igyekszünk lehetőséget kínálni, homogén vagy vegyes életkorú csoportok választása között.

Hagyományorzés, német nemzetiségi nevelés

Régi időkbol származó használati tárgyakból készült az óvoda múzeuma - mely állandó kiállítás. Hisszük, hogy ilyen szellemben nevelkedett gyermekek érzelmileg gazdagabbak és megalapozódik bennük az a felnőtt, aki igazán fogja szeretni szülőföldjét, népét, környezetét és tenni is akar érte valamit.

A hagyományőrzés jegyében hetente egy alkalommal néptánc tanítást szervezünk a gyermekeknek.

A német nemzetiségi nevelés alapját mondókák, versek, körjátékok alkotják, melyek a gyermekek mindennapjaiban jelen vannak.

Az óvodás gyermekek életkori sajátosságainak megfelelően a solymári német kultúrához kötődő hagyományokat, szokásokat ápoljuk, és tovább örökítjük. A nevelőmunkában nagy segítségünkre vannak a családok, szülők, nagyszülők együttműködése.

Az óvodai élet kiemelkedő eseményei

- Az ünnepek sorozata becsempészi életünkbe a sokszínűség varázsát. /Mikulás, Adventi készülodés stb./

- Óvodánk rendszeresen részt vesz különböző helyi szervezésű programokon. /Szüreti felvonulás, Márton napi lampionos rendezvény, stb./

- Új keletű, kisebb közösségi hagyományt teremtettünk a „Tök jó nap” megrendezésével, ahol a gyermekek szüleikkel együtt készítik el az óvoda udvarát megvilágító töklámpásokat.

- A nevelési évet záró Tavaszi fesztivál újabb alkalom arra, hogy a szülők gyermekeikkel együtt töltsenek el egy kellemes délutánt.

- A havonta ismétlődő mese- és bábelőadások boldog percekkel gazdagítják a gyermekek élményvilágát.

- A természeti környezet iránti felelősség jegyében már a kicsi gyermekeket úgy neveljük, hogy eszükkel értsék, szívükkel érezzék ennek fontosságát. Ehhez kapcsolódó eseményeink az őszi és tavaszi nagyobb kirándulások, valamint a csoportonkénti természetjárások, túrák.„Gyermeklánc Alapítvány”
,
amely, szülői kezdeményezésre alakult
Adószámunk: 18684797 -1 - 13

Kapcsolat

H-2083 Solymár, József Attila u. 1.
Központi telefonszám: 06/26-560-600
Központi fax szám: 06/26-560-606
info@solymar.hu

Ügyfélfogadás

Hétfő: 13:00 - 18:00
Szerda: 8:00 - 12:00, 13:00 - 16:00