2024. április 20., szombat

Ügyfélfogadás

MAI NAPON NINCS
Legközelebb
Hétfő 13:00-18:00

Ügyfélszolgálat (ügyiratleadás)
Hétfő: 8:00-12:30; 13:00-18:00 / Kedd: 8:00-12:30; 13:00-16:00 / Szerda: 8:00-12:30; 13:00-16:30 / Csütörtök: 8:00-12:30; 13:00-16:00 / Péntek: 8:00-13:30

Erdészeti munka folyik a Kerek-hegyen

Tájékoztatás erdőkezelésről - Solymár 18 erdőtag

A Pilisi Parkerdő Zrt. folytatja a fenntartható erdőkezelést Kerek-hegy és a Karátsonyi utca környékén, közel 17 hektáron. A munkálatok előreláthatólag 2023. február végéig tartanak.

 

Az érintett területek az örökerdő hálózat részei. A kezelés célja a folyamatos erdőborítás fenntartása a változatos termőhelyen. A mostani fakitermeléssel a Budapesti Erdészet a készletgondozás rendszeres időközönként ismétlődő fázisát végzi el: a kivágásra tervezett fák eltávolítása az alábbi célokat szolgálja:

?         a fák között a fényért, a növekedési lehetőségekért folytatott verseny szabályozása, hogy a legjobb minőségű, legnagyobb ökológiai és esztétikai értékű egyedek többletnövőtérhez juthassanak, koronájuk jobban fejlődhessen, fokozottabban vastagodjanak,

?         természetes erdőtípusnak megfelelő fő és kísérő fafajok megsegítése az adott ternmőhelyhez kevésbé illő, vagy idegenhonos fafajokkal szemben,

?         a sérült, rossz állékonyságú egyedeket eltávolítása,

?         a jelenleg még egykorú faállományban lehetőséget biztosítani az utánpótlás (facsemeték, fiatalabb fák) megjelenésére

A hosszú távú fenntartásra tervezett fákat sötétzöld gyűrű jelöli, ezek több növőteret kapnak. A kezelés elsődleges célja a kiválasztott egyedek segítése (élettér bővítése, konkurencia csökkentése). Az eltávolítandó fákat piros festék jelöli. A biológiai változatosságot biztosító élőhelyi fák "H" (habitatfa) jelet kapnak. Utóbbiak általában idősödő, odvas vagy ágas-bogas faegyedek, amelyek gazdag mikroélőhelyek (pl. gombák, rovarok, kétéltűek, hüllők, madarak, kisemlősök számára). A további jelek a kivitelezők és az erdőgazdálkodást ellenőrző hatóságok, szakmai szervek munkáját szolgálják.

Nevelővágások - Solymár 8-12 erdőtag

A Pilisi Parkerdő Zrt. 2023. március végég állománynevelő erdőkezelést végez a lenti térképkivágaton teli barna színnel jelölt erdőrészekben. Egy-egy erdőrészben a munkavégzés lehet rövidebb időtartamú is az időjárási viszonyok függvényében.

A hatályos erdőtervben előírt gyérítések az erdők törzsszámát és fafajainak elegyarányát szabályozó ápolóvágások. A kerületvezető erdészek ezzel ösztönzik a jobb képességű fák koronájának a bővítését, a törzsek vastagodását.


térképek adatforrása: Országos Erdőállomány Adattár

térképek alaprétege: turistautak.hu

Kérjük, hogy az érintett időszakban körültekintően közlekedjenek az érintett erdők környékén a táblával/szalaggal jelzett munkaterületet kerüljék el! Köszönjük türelmüket és megértésüket!